Donor worden

Donor worden, hoe gaat dit in zijn werk?

De vraag naar orgaandonoren is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. Veel mensen weten al of ze hun organen willen doneren, maar hebben deze keuze nog niet vastgelegd. Door een wijziging in de donorwet is het systeem veranderd. Lees meer over de nieuwe donorwet.

Zelfs met de nieuwe donorwet is het erg belangrijk om uw keuze vast te zetten en te specificeren.

Hoe wordt u donor?

U kunt eenvoudig uw keuze vastleggen via een online formulier. Via DigiD kunt u inloggen en aangeven of u wel of geen donor wilt zijn. Liever niet online inloggen om uw keuze vast te leggen? Dan kunt u dit via de post regelen. U vult het formulier online in, u krijgt het vervolgens binnen drie weken thuisgestuurd en via de gratis antwoordenvelop kunt u het ondertekende formulier terugsturen naar het donorregister.

Belangrijk om te weten

Vaak denken mensen dat als ze donor zijn, ze meteen álle organen moeten doneren. Dit is niet waar. Het is namelijk geheel uw keuze. U kunt zelf kiezen om al uw organen beschikbaar te stellen voor donatie, maar wanneer u bijvoorbeeld slechts enkele specifieke organen beschikbaar wilt stellen voor donatie, dan is dit zeker mogelijk. U kunt dit zelf aangeven bij het aanmelden als donor. U krijgt de vraag welke organen u NIET wilt doneren. U kunt uw keuze dan aanvinken. (alvleesklier, bloedvaten, botweefsel - kraakbeen - pezen, darmen, hart, hartkleppen, oogweefsel, huid, lever, longen, nieren). U hoeft geen reden op te geven waarom u sommige organen niet beschikbaar wilt stellen voor donatie.

Wat gebeurt er als ik geen keuze vastleg?

Wanneer u géén keuze vastlegt, dan betekent dit niet dat u automatisch donor wordt. Er staat dan alleen "geen bezwaar" bij uw naam. Na uw overlijden zal aan uw nabestaanden worden doorgegeven dat u "geen bezwaar" heeft tegen orgaandonatie. De uiteindelijke keuze ligt echter nog altijd bij uw nabestaanden. Als zij redenen hebben om uw organen niet beschikbaar te stellen voor donatie, dan gebeurt dit ook niet.

Het lichaam beschikbaar stellen voor de wetenschap

Vaak wordt gedacht dat het lichaam automatisch aan de wetenschap wordt gedoneerd wanneer ze zich aanmelden als donor. Dit is zeker niet waar! Uw lichaam wordt pas beschikbaar gesteld voor de wetenschap op het moment dat u daar expliciet voor kiest. Dit is dus zeer zeker niet een automatische keuze. Zelfs nu de donorwet is veranderd naar het "ja, tenzij"-systeem, geldt dit niet voor het beschikbaar stellen aan de wetenschap. Het beschikbaar stellen van organen en het beschikbaar stellen van het lichaam zijn twee verschillende zaken.

Terug naar overzicht