Donorwet

Nadat de nieuwe donorwet werd geaccepteerd door de Tweede kamer is er erg veel ophef ontstaan over het doneren van organen en aan wie deze keuze nou echt is. Toch zijn veel van de vooraf bekritiseerde vooroordelen niet volledig correct.

Het is namelijk niet het geval dat iedereen nu gelijk orgaandonor is. U ontvangt een brief met de vraag om u te registreren als donor, of juist aan te geven of u dit niet wilt doen. Vervolgens ontvangt u nog een brief, en wanneer er dan nog steeds geen reactie is ontvangen, zal er "geen bezwaar" bij uw naam komen te staan. Dit betekent niet dat u automatisch al uw organen doneert: er zal sowieso met nabestaanden worden gesproken. Als zij vervolgens tegen zijn, zal er geen orgaandonatie plaatsvinden. Dus het is zeker niet het geval dat de overheid over uw organen beschikt.

Keuze veranderen

Heeft u een keuze gemaakt en wilt u deze veranderen? Het erg eenvoudig om de keuze die u hebt aangegeven op ieder gewenst moment online te veranderen. Als u wilt dan is het zelfs mogelijk om dagelijks uw voorkeur aan te passen. Het is dus niet het geval dat wanneer u uw keuze hebt opgegeven dat dit een eenmalige beslissing is, die niet meer te wijzigen valt.

De keuze

U staat voor de keuze om aan te geven donor te worden, aan te geven geen donor te willen worden of uw nabestaanden te laten beslissen. Het is wel het geval dat wanneer er geen keuze wordt aangegeven, deze automatisch op geen voorkeur komt te staan. Geen voorkeur wil zeggen dat u dan wel donor wordt als u hiervoor in aanmerking komt. Vele mensen zijn namelijk na 'Ja' aangegeven te hebben niet altijd geschikt om organen af te staan. Een belangrijke voorwaarde is dat een persoon in het ziekenhuis moet zijn overleden om überhaupt organen te kunnen afstaan.

Donatie van specifieke organen

Wilt u graag donor worden maar staat u niet achter de keuze om al uw organen af te staan? Het is ook mogelijk om aan te geven alleen bepaalde organen af te willen staan. Zo kunt u zelf aangeven dat u bijvoorbeeld graag uw nieren zou willen afstaan, maar dat u uw hart liever niet afstaat. In deze keuze bent u volledig vrij als u organen wil doneren.