Wachtlijsten in de zorg & zorgverzekeringen

Wachtlijsten in de zorg zijn al jaren een groot probleem. Het probleem blijft echter alleen maar groeien. Wanneer u zorg nodig heeft, dan wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk ontvangen. Op dit moment komt u voor veel operaties en behandelingen op een wachtlijst te staan. U zult dan moeten wachten tot dat u 'aan de beurt' bent voordat u zorg kan ontvangen. Wachtlijsten zijn niet alleen vervelend voor patiënten, maar ze kosten ook erg veel geld voor de zorgverzekering (zie de zorgvergelijker van allesoververzekeringen.info om de voorwaarden van zorgkeuze in uw zorgverzekering te vergelijken). In veel gevallen kunnen patiënten namelijk niet werken totdat ze geholpen zijn, en dit kost de samenleving vele miljoenen per jaar.

Hoe werken wachtlijsten?

Er zijn verschillende soorten wachtlijsten. Zo kan het zo zijn dat de vraag groter is dan het aanbod. Als er 20 mensen per dag een oogoperatie moeten ondergaan, en er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, dan zal de wachtlijst voor een oogoperatie dus oplopen. Toch zijn méér specialisten vaak niet de oplossing. Het probleem wordt tijdelijk opgelost, maar de wachtlijsten komen na verloop toch weer terug. Daarnaast kost een dergelijke oplossing veel geld.

Omzetplafond

Verder kan het ook zo zijn dat de zorgverzekeraar het omzetplafond heeft bereikt. Zorgverzekeraars kopen namelijk een aantal behandelingen in per ziekenhuis. Hiervoor betalen ze een bepaald bedrag. Zodra dit maximum is bereikt, zullen behandelingen niet meer worden vergoed. De wachttijd loopt dan op naar het volgende zorgjaar, of de patiënt zal naar een ziekenhuis moeten waar het omzetplafond nog niet is bereikt. Dit zijn onnodige wachtlijsten en de overheid is bezig om hier een oplossing voor te bedenken.

Spoedeisende zorg & wachtlijsten

Wanneer u met spoed zorg nodig heeft, gelden wachtlijsten niet. U zult dan meteen in een ziekenhuis dat nagenoeg in de regio ligt terecht kunnen. De spoed van de zorg hangt af van veel verschillende factoren die bepaald worden door bijvoorbeeld uw leef situatie, de in het verleden verleende zorg, de zorg die u momenteel nodig heeft en nog veel meer. Als u onmiddellijk opgenomen in een ziekenhuis dient te worden, zal dit ook gebeuren.