Wachttijdverkorting

Wachttijdverkorting

Wachttijden zijn voor niemand fijn. Het moeten wachten op zorg is niet alleen vervelend, maar in veel gevallen ook gevaarlijk. Ziektes en kwalen, zowel geestelijk als lichamelijk, kunnen ongehinderd hun gang gaan. Daarom is wachttijdverkorting iets waar de overheid flink mee aan de slag wil.

De nieuwe donorwet

Zo is er recentelijk een nieuwe donorwet ingevoerd om meer orgaandonoren te werven. Jaarlijks overlijden namelijk zo'n 150 mensen op de wachtlijst omdat er geen orgaan beschikbaar is. Tevens verdwijnen zo'n 100 mensen van de wachtlijst omdat hun conditie zodanig is verslechterd dat een orgaandonatie niet meer mogelijk is. De nieuwe donorwet is dus een goed voorbeeld hoe de Tweede Kamer wachttijden wilt verkorten.

Zorgverzekeraar & wachttijdverkorting

Uw zorgverzekeraar heeft ook invloed op de wachttijden, dus overstappen naar een andere verzekeraar zou dus ook een goede optie kunnen zijn om uw wachttijd te verkorten. De reden hiervoor is dat zorgverzekeraars een bepaald aantal behandelingen inkopen bij ziekenhuizen. Heeft een zorgverzekeraar weinig behandelingen ingekocht? Dan kan het wel enkele maanden duren voordat u wordt geopereerd. Heeft uw zorgverzekeraar veel behandelingen ingekocht? Dan kunt u vaak al binnen een week onder het mes.

Soms is er aan het einde van het jaar nog een gedeelte van het opengestelde budget beschikbaar en dan kan het zijn dat de wachttijden extra verkort worden.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook iets doen om uw wachttijden te verkorten. Als u graag eerder geholpen wil worden, dan kan het een mogelijkheid zijn om te kijken naar een andere zorgverlener. Dit kan erg veel schelen en kan zorgen voor een wachttijdverkorting van (in sommige gevallen) enkele weken! Online is een duidelijk overzicht van wachttijden per specialisatie. Zo kunt u dus wachttijden vergelijken.

Nog enkele tips:

Wanneer u een vervolgafspraak maakt, vraag dan voor een open plek in de agenda. Het kost u misschien wat extra moeite (omdat het tijdstip u niet perfect schikt), maar u bent wel een stuk sneller aan de beurt. Verder kunt u eventueel over de grens gaan kijken. In België zijn de wachttijden namelijk een stuk korter dan in Nederland.

Terug naar overzicht