Wachtlijsten GGZ worden alsmaar langer

Patiënten moesten steeds langer wachten op hulp doordat de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg steeds langer worden. Dit geldt zowel voor het moment waarop de behandeling begint als voor een eerste gesprek. De wachtlijsten blijven alsmaar verder oplopen, schrijft GGZ op haar website.

Van de 24 ondervraagde instellingen blijkt dat bij ongeveer de helft de patiënten langer moeten wachten op een eerste gesprek dan wordt voor geschreven door de landelijke norm. Deze geeft namelijk aan dat de aanmeldwachttijd niet langer dan vier weken mag bedragen. Toch bedraagt de hoogst genoemde aanmeldwachttijd maar liefst vijftien weken. Één op de vier jeugdinstellingen geeft daarbij aan dat het moment waarop het behandelen van een patiënt begint, steeds langer gaat duren. 

Door de langere wachttijden kunnen de problemen van zowel jongeren en volwassenen opstapelen en is de kans groot dat zij in onnodige crisissituaties te recht kunnen komen, luidt de mening van GGZ Nederland. Alle volwassenen en jongeren moeten kunnen rekenen op het krijgen van zorg binnen de vastgestelde treeknormen. 

Daarnaast zegt GGZ Nederland dat de zorgverzekeraars veel minder geld beschikbaar stellen, ondanks dat de vraag naar zorg dit jaar niet gedaald is maar alleen maar is toegenomen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Donor worden

De vraag naar orgaandonoren is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. Veel mensen weten al of ze hun organen willen doneren, maar hebben deze keuze nog niet vastgelegd. Door een wijziging in de ..

Lees meer
Wachtlijstbemiddeling

Wanneer u lang moet wachten op zorg die u het liefst zo snel mogelijk ontvangt, dan komt u in wellicht in aanmerking komt voor wachttijdbemiddeling, ook wel wachtlijstbemiddeling genoemd. Dit kunt u zelfstandig aa..

Lees meer
Wachttijdverkorting

Wachttijden zijn voor niemand fijn. Het moeten wachten op zorg is niet alleen vervelend, maar in veel gevallen ook gevaarlijk. Ziektes en kwalen, zowel geestelijk als lichamelijk, kunnen ongehinderd hun gang gaan. D..

Lees meer