Meer genderpatiënten zorgen voor langere wachtlijsten

De genderpoli in Amsterdam kampt met lange wachtlijsten omdat er steeds meer genderpatiënten bij komen. Steeds vaker hebben mannen en vrouwen het gevoel dat ze in het verkeerde lichaam zitten. Mannen voelen zich meer vrouw en andersom. De patiënten-aantallen zijn in de afgelopen jaren meer dan verdriedubbelt. Een aantal jaar geleden hielp de poli 200 patiënten. Inmiddels zijn dit er 680.

Wachttijden van bijna 5 maanden

Door deze forse stijging zijn de wachttijden opgelopen tot tussen de 4 á 5 maanden. Daarnaast is het een zeer lang traject en kan het dus erg lang duren voordat er een daadwerkelijke behandeling begint. Dit is wel belangrijk, want artsen moeten eerst vaststellen of iemand de juiste keuze maakt. Een geslachtsverandering is namelijk een ingrijpende keuze en de keuze moet niet gebaseerd zijn op andere psychische problemen.

Capaciteit van genderpoli uitbreiden

Door de lange wachttijden besluiten sommige transgenders om het heft in eigen handen te nemen. Het komt dan ook geregeld voor dat ze zelfstandig met een hormonenkuur beginnen die ze via internet hebben besteld. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Daarom moet de capaciteit worden uitgebreid., aldus Genderdeskundige Martin den Heijer.

VUmc is het enige ziekenhuis in Nederland waar men terecht kan voor geslachtsoperaties voor alle leeftijden. Het is de grootste aanbieder van transgenderzorg in ons land.

Terug naar nieuwsoverzicht
Wat doen zorginstellingen tegen wachtlijsten?

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar wachtlijsten. Het verkorten van wachtlijsten is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is niet een kwestie van "meer ziekenhuizen..

Lees meer
Donor worden

De vraag naar orgaandonoren is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. Veel mensen weten al of ze hun organen willen doneren, maar hebben deze keuze nog niet vastgelegd. Door een wijziging in de ..

Lees meer
Wachtlijstbemiddeling

Wanneer u lang moet wachten op zorg die u het liefst zo snel mogelijk ontvangt, dan komt u in wellicht in aanmerking komt voor wachttijdbemiddeling, ook wel wachtlijstbemiddeling genoemd. Dit kunt u zelfstandig aa..

Lees meer