Psychologen kampen met flinke wachttijden

De wachtlijsten van psychologen blijven maar langer worden. Dat heeft een onderzoek van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) uitgewezen. Uit een navraag bij 271 (jeugd)psychologen blijkt dat bijna 50% werkt met wachtlijsten. De wachttijden zijn in 62% van de gevallen langer dan redelijk. De hoofdreden voor de langere wachttijden is de budgettering en hoe diverse gemeenten hier mee omgaan. Eind september 2016 trokken de verschillende partijen aan de bel over deze financiële problemen.

Zowel voor volwassenen als kinderen

De problemen zijn zowel voor kinderen als volwassenen actueel. Hoewel de jeugdzorg partijen aan de bel trokken, lopen ook veel volwassenen tegen wachtlijsten aan als ze hulp zoeken bij een psycholoog. 45% van de psychologen geeft aan dat ze volwassenen die hulp vragen niet meteen kunnen helpen. In 2015 was dit nog 40%. Hoewel er dus meer geld beschikbaar is gekomen, zijn de wachtlijsten toegenomen. De stijging komt volgens de behandelaren doordat er meer tijd aan adminstratieve taken moetn worden besteed. Daarnaast zijn budgetplafonds aan de orde, waardoor behandelingen moeten worden opgeschoven. Door deze zaken kunnen de behandelaren zich naar eigen zeggen niet meer richting op hun vak.

Meer druk op psychologen

Verder komt er nog uit het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Psychologen naar voren dat mensen met zwaardere psychische problemen zowel naar de basis ggz als naar de gespecialiseerde ggz worden verwezen. Dit zorgt voor méér druk op de psychologen. Hierdoor stijgt ook nog eens de gemiddelde tijd die de behandelaar aan een patiënt kwijt is. Door de complexere problemen is het behandeltraject namelijk uitgebreider en langer.

Aan de hand van resultaten gaat het NIP in gesprek met de zorgverzekeraars en gemeenten om de problemen op te lossen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Donor worden

De vraag naar orgaandonoren is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. Veel mensen weten al of ze hun organen willen doneren, maar hebben deze keuze nog niet vastgelegd. Door een wijziging in de ..

Lees meer
Wat doen zorginstellingen tegen wachtlijsten?

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar wachtlijsten. Het verkorten van wachtlijsten is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is niet een kwestie van "meer ziekenhuizen..

Lees meer
Wachttijden GGZ

GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. De instellingen en bedrijven in deze sector houden zich bijvoorbeeld bezig met het voorkomen, genezen of behandelen van psychische aandoeningen. Daarnaast helpen ze men..

Lees meer